標題: 卒之砌好左一台 goto mount [打印本頁]

作者: apo    時間: 2012-8-25 01:57     標題: 卒之砌好左一台 goto mount

輕....便裝... 試下用中價產品同貴價野有冇大分別先....

圖片附件: 20120825_000117_resized.jpg (2012-8-25 01:57, 210.15 KB) / 下載次數 337
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34046&k=4b31ed716dc51206424c8f9453d96eac&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: anyone    時間: 2012-8-25 08:23

大王又有新玩具, 請問這是什麼型號?
作者: noodle9394    時間: 2012-8-25 11:12

呢套都唔平喎
不過咁砌法,應該會幾好玩
作者: apo    時間: 2012-8-25 11:17

大王又有新玩具, 請問這是什麼型號?
anyone 發表於 2012-8-25 08:23

溫爺依家用開頂級高橋野…呢 d  三幾千文級既產品梗係唔知係乜啦… Vixen GP2 黎架咋…
作者: PaulNg    時間: 2012-8-25 11:36

但係係Skysensor 2000PC 喎~! 絕版好野!
作者: anyone    時間: 2012-8-25 11:41

回復 4# apo

唔好咁講啦,高級貨遠遠不及大王的。
我初時都估係GP2,不過,見到個handcontroller 咁特別,所以問問。係呢,個handcontroller叫乜名稱?
作者: apo    時間: 2012-8-25 12:07

回復  apo

唔好咁講啦,高級貨遠遠不及大王的。  
我初時都估係GP2,不過,見到個handcontroll ...
anyone 發表於 2012-8-25 11:41

阿 Paul 少咪講左咯... 老爺 Vixen  Skysensor 2000 PC.

我貪成台 mount 加埋輕過 EM11, 又唔使用電腦..
作者: anyone    時間: 2012-8-25 13:02

回復 7# apo

係呀,我問完之後就見master paul個post。
作者: oldfield    時間: 2012-8-25 14:35

Skysensor 貴過台 mount 幾倍
作者: 等蛇    時間: 2012-8-25 16:59

Starbook-s單買約六千, 咁skysensor二手價幾多?
作者: apo    時間: 2012-8-25 17:13

Starbook-s單買約六千, 咁skysensor二手價幾多?
等蛇 發表於 2012-8-25 16:59

朋友送既,冇問佢值幾錢…
作者: gary125    時間: 2012-8-25 23:05

我都諗過咁樣出擊 ( photoguider 個RA + gpd 個dec + ss2k ) . He he

回復 11# apo
作者: apo    時間: 2012-8-25 23:12

我都諗過咁樣出擊。He he

回復  apo
gary125 發表於 2012-8-25 23:05

請問 Gary, 摩打銅齒輪同 mount 個 driving 銅齒輪都係 40 齒, 咁 skysensor setup 應該 set 為 40 定 keep 番 36 呢??

其實 Vixen 都幾好玩, 樣樣野都可以左砌右砌...
作者: cosmos    時間: 2012-8-26 12:53

我都諗過咁樣出擊 ( photoguider 個RA + gpd 個dec + ss2k ) . He he

回復  apo
gary125 發表於 2012-8-25 23:05

點解咁組合? 用低一級mount嘅R.A.配高一級mount嘅Dec.,下半輕上半重,有乜好處呢?不如直接用台GP2?

如果兩台mount混合用,係唔係應該GPD2嘅R.A.配GP2mount嘅Dec. ?
作者: gary125    時間: 2012-8-26 15:06

哦,Gary 只有gpdx + ss2k  及photo guider + dd2 + mt1 . 想輕d 咪咁裝囉,以前試過去台灣時寄倉件行李( gpdx + ss2k + Hal 70+ 衣服等)32 kg . 俾華信罰左幾舊水!

Gary 依家又十世都唔出嚟一次,買件gp dec module + mt1 又好似有d on 居。另外,改用gp ra 係想轉為auto guide .

To 大王: 原裝齒數係40 齒,但ss2k ( v.2.09) 係set 做36 (+036 x 144)

回復 14# cosmos
作者: gary125    時間: 2012-8-26 15:20

另外, sky safari 條sky wire 是可以駁入ss2k pc 做goto . 條rs232 要用cross wire . Gary 套ss2k 就要用Meade lx 200 protocol 先至同iPhone / iPad 等溝通到。

回復 15# gary125
作者: apo    時間: 2012-8-26 15:41

另外, sky safari 條sky wire 是可以駁入ss2k pc 做goto . 條rs232 要用cross wire . Gary 套ss2k 就要用Me ...
gary125 發表於 2012-8-26 15:20

To Gary,
1) 奇怪明明係 40 齒, 點解要入 (36)? 如果換用其他齒輪時點計算?
2) 你套 Skysensor 2000 PC 唔係有一對 MT-4 既咩? 就算真係買套 GP2 Dec 用都唔使買摩打啦... 我原本都係諗住改 P2S, 或者 Mizar New AR, 最後都係搵套 GP2 plug and play 算了~
3) 我連 auto guide 線都未整, 可能呢一兩晚整好佢.
4) 今晚出去睇下有冇 8 腳 Mini Din 插買, 如果有會黎整條 RS232 cable.
5) 另外, 請問你有冇 Skysensor  2000 PC 既 EEProm file 呀? v2.09 or v2.10. 我手上呢套係 v2.01. 唔知新舊 version 有乜分別. 我有 programmer, 諗住買多套 EEprom 燒番套 update.
作者: gary125    時間: 2012-8-26 16:38

1) vixen 廠係非常怪的。40 齒就叫人set 36,power plug 外面是正極等等。 但出廠設定就係咁。ss2k要照顧嘅對象是gp 糸列(144 齒),sx 系列(144 齒) 及atlux 系列(180 齒). 其他廠嘅setting 我就不知道了
2) 我只ss2k 跟來的摩打是mt3. 買多舊dec module 及mt1 是想將photo guilder 變為gp2 而已。不過,我都覺得這种買法有d 多餘。大王好似有套em10 架。將套ss2k 改落去咪重好。分分鐘好過誠報社出品丨!
3)&4) 等好天時,試下由卜iPad goto , 再俾台lvi auto guide 先.
5) 哩d 野Gary 就唔識Lu

回復 17# apo
作者: Mr.Big    時間: 2012-8-26 19:03

請問大王,下面係3號腳定5號腳?
穩唔穩定?
個adapter在邊到有得挍?
作者: apo    時間: 2012-8-26 19:53

請問大王,下面係3號腳定5號腳?
穩唔穩定?
個adapter在邊到有得挍?
Mr.Big 發表於 2012-8-26 19:03

叫做 OK 啦… 當然冇 5 號腳咁穩,但外岀輕得一斤得一斤! 買 3541貪佢可以放得落中細喼…
我幫LT 買 GP2 時佢幫我整埋… 你祇需單聲 70mm for 3 號腳,80mm for 5 號腳…
作者: apo    時間: 2012-8-27 00:05

出去買唔到 8 腳 mini 插頭... 遲 d 上淘寶買...香港搵電子零件真係要乜冇乜....
剛剛整左條 auto guide 線, 用 PHD guiding software 入面既 manual drive 試過,  RA 東西移動修正正常, DEC 南北就同 software 既 button 掉轉行, 接線 check 過冇錯, 插左 connector 之後又度唔到訊號, 唔知信邊邊好...
作者: Mr.Big    時間: 2012-8-27 09:31

我得套GPD,想改做GOTO,除左SS2K外,重有冇其他方案。
SS2K已經停產,二手難求。
作者: apo    時間: 2012-8-27 10:04

我得套GPD,想改做GOTO,除左SS2K外,重有冇其他方案。
SS2K已經停產,二手難求。 ...
Mr.Big 發表於 2012-8-27 09:31

Starbook-S
不過 "聽講" 冇 SS2000 咁穩定.
作者: gary125    時間: 2012-8-27 12:00

Panda 曾經將skywatchers eq5 synscan goto 改落去gpd 度。

eq5 goto 係gp clone .全套售價約5千多,星河有售。 另外,將syncscan 套摩打裝上赤道儀可參考Orion 網頁Orion goto upgrade kit for sky view pro eq telescope mounts .( 我未試過架)

回復 23# apo
作者: apo    時間: 2012-8-27 23:13

開始有點唔 happy.... 明明祗係一個 eeprom update file, 搵左幾日幾夜都搵唔到, 淨係得老外嚮 Yahoo 谷 d 舊 post... d 人一係收埋唔公開, 一係就當係寶咁 list 高價要俾錢同佢買....

有冇好心同好借黎 dump 番一套呀??? 當係你地為自己個 control 做 backup 都好 oY....
作者: ching    時間: 2012-8-28 02:46

開始有點唔 happy.... 明明祗係一個 eeprom update file, 搵左幾日幾夜都搵唔到, 淨係得老外嚮 Yahoo 谷 d  ...
apo 發表於 2012-8-27 23:13

我有個現成嘅SS2K, 有冇用?
作者: apo    時間: 2012-8-28 08:54

我有個現成嘅SS2K, 有冇用?
ching 發表於 2012-8-28 02:46

哇!! 亞程真係勁, 乜都有!!!
請問你果套 SS2K 係乜野 version? 有冇 PC?  (開機果陣顯示)
我剛拆開睇過, 入面有兩粒 EPROM, A= 27C240-10, B= 27C4096DC-10, 互換編號, 都係 4M, 256K x 16 儲存容量. 奇怪兩張 label 印住 2.1 版, 但實際開機就顯示 v2.01

咁, 點樣問你借用呢? Thank you.

圖片附件: rps20120828_090503.jpg (2012-8-28 09:07, 139.29 KB) / 下載次數 195
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34072&k=90f5a8985b6d62200a7946ef93804df5&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: ching    時間: 2012-8-28 14:46

咪講笑啦大王, 我D儀器同你邊有得比. 我台Atlux短時間應該唔用, 你需要SS2K就call我啦 DSC01005.JPG

圖片附件: [SS2K PC] DSC01005.JPG (2012-8-28 14:46, 352.05 KB) / 下載次數 208
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34073&k=4520b3b89d313471fcbbcfb3af766318&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: apo    時間: 2012-8-28 15:13

咪講笑啦大王, 我D儀器同你邊有得比. 我台Atlux短時間應該唔用, 你需要SS2K就call我啦 ...
ching 發表於 2012-8-28 14:46

嘩....  New Atlux 你都有......
搵晚你一早嚮屋企時我由馬料水過黎借個手控我嗎? 仲嚮以前果度住??  

你今日放假?? 我今晚黎都得架.....

不過, 最好麻煩你搭一搭電俾個手控睇下個 version 先... Thank you.
作者: apo    時間: 2012-8-28 23:19

今晚試左可以用 PC/iPAD control 了....
張死人線路圖, 冇指示腳位係插前面定係插後面計.. 攪到我初時掉轉黎接舞左一大餐....
作者: kcl33    時間: 2012-8-29 21:40

大王,我套系2.06,如果燒2.09顺便预埋我啦;唔該!
作者: apo    時間: 2012-8-29 21:44

大王,我套系2.06,如果燒2.09顺便预埋我啦;唔該!
kcl33 發表於 2012-8-29 21:40

OK! 你套有冇 PC? 最好一上就上到 v2.1 啦...
我今日剛買左 5 套吉 Eprom..
作者: kcl33    時間: 2012-8-29 21:47

有PC
作者: apo    時間: 2012-8-29 21:55

有PC
kcl33 發表於 2012-8-29 21:47

收到.... 等下借到阿 ching 果套係乜 version 先....

暫時知道有 Skysensor 2000 同好手上既版本:
1) APO - 2000PC ver 2.01
2) Gary - 2000PC ver 2.09
3) Jim - 2000PC ver 2.06
4) Panda - 2000 ver 2.01
5) ching - 2000PC ver 2.1
作者: gary125    時間: 2012-8-29 23:06

印象中 v2.09 系mt 3 motor 專用。v2.10 系用mt4 的。有錯請指正。大王如要借用我套v2.09. 請pm 約時間。

P.s. Gary 訂ss2k 時. Vixen 已發表sxw 糸列了

P.s.s. 話時話,裏面粒鋰電都用左成十年,佢重未打柴喎!

回復 34# apo
作者: cosmos    時間: 2012-8-29 23:12

我套SS2000都唔知放咗係邊度
作者: kcl33    時間: 2012-8-29 23:36

2.06系MT2同MT4都能用,之后2.07-2.09基本MT3專用,再后2.1又变成MT2同MT4專用,大王睇你啦!
作者: apo    時間: 2012-8-29 23:44

回復 35# gary125
唔理咁多了... 有乜 version 都 backup 左 Eprom file 佢先啦.. 一陣大吉利是瓜左都有個種番生...
我睇下點同你你約借黎 dump data 啦.. 不過我發覺 dump data 後, d setup 會冇左要再入番... 一係就要事先抄低..
作者: apo    時間: 2012-8-29 23:45

我套SS2000都唔知放咗係邊度
cosmos 發表於 2012-8-29 23:12

浪費野......
唔要就送俾我啦!!!
作者: apo    時間: 2012-8-29 23:47

2.06系MT2同MT4都能用,之后2.07-2.09基本MT3專用,再后2.1又变成MT2同MT4專用,大王睇你啦! ...
kcl33 發表於 2012-8-29 23:36

我都唔識分兩隻摩打係 MT 幾....
作者: kcl33    時間: 2012-8-30 10:34

趴地冇pc版好似系2.01,摩打分辨睇怕要問LT先知!
作者: apo    時間: 2012-8-30 10:49

趴地冇pc版好似系2.01,摩打分辨睇怕要問LT先知!
kcl33 發表於 2012-8-30 10:34

其實我手上果套依家工作好正常, auto guiding 同駁 PC 都冇問題..
不過人就係喜歡搵野攪...

禽晚又再度緊點改 Mizar New AR 做雙軸 + auto guide
度過位, 手上有套 CG4 雙軸應該改少少野就安裝到, 可惜仲未度掂點樣將佢既 130 蝸牙驅動改做 144/120, 改石英振盪又夾唔岩, 改齒輪比又夾唔岩...
其實我仲未肯定套 New AR mount 係 120 齒定144 齒, 你知道嗎??
作者: gary125    時間: 2012-8-30 12:37

將ra slow motion knob 扭一圈, gp Mount 個setting circle 會移動10 arc minute . 24 hour / (10/60) => 144 齒

可惜仲未度掂點樣將佢既 130 蝸牙驅動改做 144/120, 改石英振盪又夾唔岩, 改齒輪比又夾唔岩...
其實我仲未肯定套 New AR mount 係 120 齒定144 齒, 你知道嗎??

b]回復 42# apo
作者: kai    時間: 2012-8-30 14:42

SORRY 沒法將舊文推POST , 想問原因為何 ....??
在沒法下請讓我暫借此文一貼........
作者: apo    時間: 2012-8-30 18:06

將ra slow motion knob 扭一圈, gp Mount 個setting circle 會移動10 arc minute . 24 hour / (10/60) =>  ...
gary125 發表於 2012-8-30 12:37

講緊我台 AR mount, 因為聽講有前期 144 齒及後期 120 齒, GP 唔使試都知佢係 144 齒啦...
如果係 120 蝸牙應該 1 step 行 12 arc min.
作者: ching    時間: 2012-9-3 03:42

回復 34# apo

version 2.1
作者: apo    時間: 2012-9-3 08:45

回復  apo

version 2.1
ching 發表於 2012-9-3 03:42

哇..... 岩晒我洗呀!!!! 你幾時入黎呀????
作者: ching    時間: 2012-9-3 11:04

咦? 其實咁做, 算唔算老翻呢
作者: apo    時間: 2012-9-3 11:16

咦? 其實咁做, 算唔算老翻呢
ching 發表於 2012-9-3 11:04

祗係 Backup and update... 依家樣樣電子產品都有呢個功能啦..
仲有, 佢基本上已經冇再提供 ss2000 既 support 了~
作者: kcl33    時間: 2012-9-3 20:06

祗係 Backup and update... 依家樣樣電子產品都有呢個功能啦..
仲有, 佢基本上已經冇再提供 ss2000 既 sup ...
apo 發表於 2012-9-3 11:16

同意
作者: apo    時間: 2012-9-3 22:10

今晚多得程(ching) ching(師兄) 幫忙借出佢個 v2.1 ss2000 PC, 番屋企 dump 左套 Eprom 成功植入升級左由 V2.01 變做 V2.1....
不過, 升級完我都唔知同舊版有乜分別.....

圖片附件: [升級後 v2.1] 20120903_213853.jpg (2012-9-3 22:09, 119.93 KB) / 下載次數 205
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34115&k=a5de29919938a2229bb666f1d7968050&t=1716148279&sid=5DSwXz

圖片附件: [升級前 v2.01] 20120903_202005.jpg (2012-9-3 22:09, 123.75 KB) / 下載次數 192
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34116&k=e26940f2adee5c1a0f00510e50fe66a8&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: apo    時間: 2012-9-4 00:53

To: Panda,
有冇興趣 upgrade 你套 non PC 版 ss2000 v2.01 做 v2.1 PC 版?
你套手控有冇個 RS232 8 腳 mini Din  插座??
作者: kcl33    時間: 2012-9-4 22:15

回復 52# apo
佢入左厂小修中......。
佢个手控好似都有8pin插,大王你一次抄埋佢果份俾埋我代收就ok!
作者: kcl33    時間: 2012-9-4 22:40

大王,请问係咪A、B两个一切換埋?A、B有無分別呢!
作者: apo    時間: 2012-9-4 23:18

回復  apo
佢入左厂小修中......。
佢个手控好似都有8pin插,大王你一次抄埋佢果份俾埋我代收就ok! ...
kcl33 發表於 2012-9-4 22:15

Panda 冇野呀?? 要入廠??
冇 PC 轉有 PC 要加番兩粒電阻架喎... 你意思係我 send 個 upgrade file 俾你地定燒兩套 IC 呀?
作者: apo    時間: 2012-9-4 23:20

大王,请问係咪A、B两个一切換埋?A、B有無分別呢!
kcl33 發表於 2012-9-4 22:40

Yes, 一換要 A+B 一齊換, 不過我唔肯定兩粒野係地址唔同定係分 Hi/Lo byte 咁燒錄.
作者: kcl33    時間: 2012-9-5 00:08

佢右手右腳抄伤左,详细问大導佢最清楚。
如果你方便燒2份俾我地自己換就ok,若果你肯幫佢加电阻个手控我就去佢处欏啦;唔該哂!
作者: ching    時間: 2012-9-5 00:27

由冇pc upgrade 上有pc, 就算唔係老翻都有D hacking 嘅味道
作者: bigdr    時間: 2012-9-5 11:43

佢右手右腳抄伤左,详细问大導佢最清楚。
如果你方便燒2份俾我地自己換就ok,若果你肯幫佢加电阻个手控我就去 ...
kcl33 發表於 2012-9-5 00:08

我乜唔知,只係知D護士.....幾好人。 :D
好彩帶左佢去買個Shoei,唔係D cheap cheap國產頭盔,唔係就.....
我估佢幾個月後先出得廠,詳細可以add佢facebook.
作者: apo    時間: 2012-9-5 12:45

我乜唔知,只係知D護士.....幾好人。 :D
好彩帶左佢去買個Shoei,唔係D cheap cheap國產頭盔,唔係就.... ...
bigdr 發表於 2012-9-5 11:43

嘩!!! 要幾個月先出得廠咁嚴重??? 亞尖仲話係小修??
你帶左佢去邊呀? 你唔係教佢玩蒙住眼飛車落山呀???
作者: bigdr    時間: 2012-9-5 15:51

你帶左佢去邊呀? 你唔係教佢玩蒙住眼飛車落山呀??? ...
apo 發表於 2012-9-5 12:45

上星期去醫院探過佢,已經精神返好多。我諗佢係因為D護士,所以霸住個床位唔出院
作者: cam    時間: 2012-9-5 20:24

回復 61# bigdr

麻煩你代我問候佢, 希望佢早日康復!
作者: kcl33    時間: 2012-9-5 23:49

你帶左佢去邊呀? 你唔係教佢玩蒙住眼飛車落山呀??? ...
apo 發表於 2012-9-5 12:45

真係小事咋,如果唔係導演噤住佢買250,條友仔一步上400咁就变铁甲威龙都似,你話右手右腳唔係小事咩!
作者: apo    時間: 2012-9-5 23:53

真係小事咋,如果唔係導演噤住佢買250,條友仔一步上400咁就变铁甲威龙都似,你話右手右腳唔係小事咩! ...
kcl33 發表於 2012-9-5 23:49

250? 400?? 乜唔係講踩單車呀??
Panda 渣風火輪爬雞咁激??
作者: kcl33    時間: 2012-9-6 00:17

電單車有几激我唔知,我又冇牌冇車,大王你都好似有係咪呀?
作者: kcl33    時間: 2012-9-13 23:41

懷念下趴地啦....

圖片附件: CAM00011.jpg (2012-9-13 23:41, 182.8 KB) / 下載次數 132
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34189&k=135b6d4170159060ee1c676933311c6e&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: apo    時間: 2012-9-13 23:56

照顧佢既姑娘呢??
作者: kcl33    時間: 2012-9-14 00:11

係出面,整体上比QE靚
作者: DTS-ES    時間: 2012-9-14 10:36

回復 66# kcl33

作者: passerby-b    時間: 2012-9-14 11:07

詳咁大件事呀
搞過咩呀?去揾姑娘唔洗咁大犠牲啩
作者: bigdr    時間: 2012-9-14 11:37

住了一個月醫院,個肚腩微微漲起
作者: DTS-ES    時間: 2012-9-14 11:50

whatsapp過
待出院後再闖攝星路
作者: panda    時間: 2012-9-21 21:04

To: Panda,
有冇興趣 upgrade 你套 non PC 版 ss2000 v2.01 做 v2.1 PC 版?
你套手控有冇個 RS232 8 腳 mi ...
apo 發表於 2012-9-4 00:53

大王,`我沒咩事
斷左右手右腳
多謝你份禮物先
我要呀
作者: panda    時間: 2012-9-21 21:05

詳咁大件事呀
搞過咩呀?去揾姑娘唔洗咁大犠牲啩
passerby-b 發表於 2012-9-14 11:07

作者: apo    時間: 2012-9-21 23:44

大王,`我沒咩事
斷左右手右腳
多謝你份禮物先
我要呀 ...
panda 發表於 2012-9-21 21:04

v.2.1 Eprom 已寫好, 等同好 JJ 安排取回..
你個控要焊番兩粒電阻先用到 PC.
作者: panda    時間: 2012-9-21 23:56

咁真系要麻煩大王啦
作者: kcl33    時間: 2012-9-22 01:59

唔該晒大王,我今日搵你好唔好!
作者: apo    時間: 2012-9-22 08:34

唔該晒大王,我今日搵你好唔好!
kcl33 發表於 2012-9-22 01:59

Sorry..我呢兩日不在香港…
作者: kcl33    時間: 2012-9-22 09:45

ok
作者: apo    時間: 2012-10-30 22:36

今晚同 panda 部舊 SS2K upgrade to 2000PC, 加左兩粒新 eprom 同 RS232 port 電阻.
但因為記憶 backup 鋰電池冇晒電所以 store 唔到 setup 資料, 說明書講電池 5 年左右要更換, 我估 panda 部SS2K 控一定用左唔知幾多年了..試下找 JJ 搵下, 搵到預埋我果份. 電池編號: ER6V (3.6V Lithium)

原來得一粒 eprom, 版本超老爺.. v1.09

Upgrade 左兩粒 v2.1 SS2K PC, 多左好多星星及月圖亮資料

PC RS232 socket 多番兩粒電阻

資料記憶鋰電

圖片附件: ss2k_ori.jpg (2012-10-30 22:32, 332.59 KB) / 下載次數 175
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34782&k=6180620fb3dadbab4993f75f74acb2bf&t=1716148279&sid=5DSwXz

圖片附件: ss2k_battery.jpg (2012-10-30 22:32, 284.81 KB) / 下載次數 172
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34783&k=fe60fc660164ecea454799ca81eaea94&t=1716148279&sid=5DSwXz

圖片附件: ss2k_resistors.jpg (2012-10-30 22:32, 229.15 KB) / 下載次數 162
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34784&k=ffb46cef2bb883fbc7aa1920371300cd&t=1716148279&sid=5DSwXz

圖片附件: ss2k_upgraded.jpg (2012-10-30 22:32, 338.45 KB) / 下載次數 180
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34785&k=364e6e3c449aa21d2735fb4d1aa30f19&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: kcl33    時間: 2012-10-30 23:56

大王,淘宝上有2款,帶插头同头尾针腳2款,想要边款我星期日返去华强买。
作者: apo    時間: 2012-10-31 00:05

大王,淘宝上有2款,2400mah帶插头,2000mah就头尾针腳,想要边款我星期日返去华强买。 ...
kcl33 發表於 2012-10-30 23:56

插頭係點架? 用線接太軟唔好用.. 最好有焊片引出既, 如果唔係好難上錫, 焊得太熱又危險.. 有 2000mA 已經夠十年八年用啦...

嘩..... 淘寶買都要幾十人仔一粒... 好貴!!
作者: kcl33    時間: 2012-10-31 00:12

回復 82# apo

圖片附件: T2z5hFXjxNXXXXXXXX_!!807503151.jpg (2012-10-31 00:12, 44.78 KB) / 下載次數 159
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=34789&k=b7987e6d0eab8e11eca71ec1b2db0277&t=1716148279&sid=5DSwXz

作者: apo    時間: 2012-10-31 00:15

呢種款最原裝...

http://item.taobao.com/item.htm? ... 13656_3k1_858556040

其實拆左條線係唔係就是焊片... 有插既最平好似 RMB 28.
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=v7nce6b2921
作者: apo    時間: 2012-10-31 00:33

大王,淘宝上有2款,帶插头同头尾针腳2款,想要边款我星期日返去华强买。
kcl33 發表於 2012-10-30 23:56

既然淘寶有, 咁我自己上淘寶買就得了(會預埋 panda 果份)... 你自己買定第日冇電果陣自己換.
作者: apo    時間: 2012-10-31 12:44

已買左幾粒電池~
作者: apo    時間: 2012-11-1 10:37

今早已收到貨了..

作者: kai    時間: 2012-11-1 11:04

大王, 你可以協助了解block message 原因嗎??
作者: apo    時間: 2012-11-1 11:36

大王, 你可以協助了解block message 原因嗎??
kai 發表於 2012-11-1 11:04

大哥呀!!! 你唔好成日 "插" 我  d post 啦... 問過管理員邊度有人識同故意 "block" 你 message 呀?
如果 block 左你, 又點可以見到你呢 d "插" 文呀??
又唔見其他人有與閣下同樣問題....
你要 post 乜野大作呀? 需唔需要我地幫你代 post 呀???
作者: apo    時間: 2012-11-1 22:45

已經同 Panda 個 SKysensor 2000 控換左 memory backup 鋰電...
因為買番黎既電池上 d 片仔唔上錫, 攪左好耐先攪掂....
作者: panda    時間: 2012-11-2 00:04

已經同 Panda 個 SKysensor 2000 控換左 memory backup 鋰電...
因為買番黎既電池上 d 片仔唔上錫, 攪左好 ...
apo 發表於 2012-11-1 22:45

哇, 大王真正係好快手,快靚正 仲幫我處理埋咁多野,感激萬分呀,
等JJ收貨時,合共幾錢你同佢收就得架啦
我今日先翻到屋企,咁啱個GPD又到左, 終於可以再度合體成一套完整的GPD+GOTO,不過真係好重下

歡迎光臨 車天車地 (http://www.astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2