標題: 有架單車跌落水 [打印本頁]

作者: apo    時間: 2013-12-22 16:17     標題: 有架單車跌落水

上次手傷未好晒跟唔到人由大霧山落大棠, 今日一個人迫上大棠再去左大欖踩下環塘... 踩就冇乜事, 點知抬車過岩壁時手唔夠力夾硬過... 結果失重心連人帶車山邊轆左落水塘一角潭位.....水過晒頭但未知到底未, 好辛苦浮起自己再搵番架單車又游又拉咁番埋岸邊...因為人同車都轆左好耐先落到水, 冇路上兼冇可能由一個傷者搬番架 30 磅既單車上去, 等左一陣, 最後有幾個好心路過車友幫忙先夾硬推番架車上去...

人就好彩冇乜事不用 call 白車, 仲行到走到.. 不過頭盔就撞到"粒" 晒.. 對單車眼鏡沉左落水塘底... 手機飲飽水... 好彩今日唔算太凍冇凍死... 見架單車仲踩到, 慢慢經過泥路, 塞滿影紅葉拍友既石屎路踩番去大棠停車場....

作者: passerby-b    時間: 2013-12-22 16:32

大王,小心小心呀
作者: apo    時間: 2013-12-22 16:33

大王,小心小心呀
passerby-b 發表於 2013-12-22 16:32

冇諗過天寒地凍玩潛水.....

部手機支十倍鏡頭入晒水... 影唔到相....
作者: cam    時間: 2013-12-22 16:38

踩車同行山都係多幾個人好啲,有傾有講,有意外都有多個人吓幫手。
作者: apo    時間: 2013-12-22 16:41

踩車同行山都係多幾個人好啲,有傾有講,有意外都有多個人吓幫手。
cam 發表於 2013-12-22 16:38

都搵唔到人跟..... 今日如果唔係假日, 如果又唔識游或受傷游唔到的話可能連人帶車沈屍水塘都冇人知.....   
作者: DTS-ES    時間: 2013-12-22 16:46

回復 541# apo
需體力既極限運動都係多人支援好
早前申請郊野公園證仲未寄畀我

作者: apo    時間: 2013-12-22 17:01

回復  apo
需體力既極限運動都係多人支援好
早前申請郊野公園證仲未寄畀我
...
DTS-ES 發表於 2013-12-22 16:46

下次搵埋你一齊....
今日 d 紅葉遊人多到呢......
作者: DTS-ES    時間: 2013-12-22 17:15

回復 547# apo

睇怕下星期聖誕同星期日多人到死
作者: puppymic    時間: 2013-12-22 18:16

回復 547# apo

我今日係大棠,早知幫你推車 ...... 但你下次都係唔好自己一個啦,聽到都嚇餐死,好彩無事咋
作者: DTS-ES    時間: 2013-12-22 21:13

冬至夜踩一圈好凍
作者: Gem    時間: 2013-12-22 23:26

回復 541# apo

咁大獲, 好彩無大礙, 大王下次出遊記得搵幾個伴遊, 安全至上~
保重保重~
作者: apo    時間: 2013-12-22 23:59

回復 551# Gem

網上找到出事地點照片, 由果處跌落去.... 原來落左有二十幾米.....
我當時係由上面向下抬車, 所以較易跣腳...

圖片附件: bikedrop.jpg (2013-12-23 13:30, 270.37 KB) / 下載次數 159
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38353&k=6bb9cbe7718ab819ce755a20240906a8&t=1715478813&sid=OLPeIU

作者: bigdr    時間: 2013-12-23 12:07

大王,真係死過返生,咁耐以來,真係第一次聽人係果到跌落去,真係有10米以上,好彩你無事。

嬉山莫嬉水呀。

無事就好!!!!
跌落去果時,有無見到白色隊道? 或者好快咁見返成世人發生過o既事?

圖片附件: bikedrop.jpg (2013-12-23 13:31, 270.37 KB) / 下載次數 146
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38354&k=f7c2ac62ae9042d4716c7e9a574909f9&t=1715478813&sid=OLPeIU

作者: apo    時間: 2013-12-23 12:52

講到底係自己經驗唔夠, 事後問過好多人都話遇著呢 d 山路環境, 一定係人靠山, 車向外, ..我剛剛掉轉晒... , 仲有對嚮淘寶買既 Shimano 單車鞋, 都唔知係真貨定流野... 行山路跣下跣下....
作者: bigdr    時間: 2013-12-23 14:00

大王咁都無事,已經升了lvl。等我完了渣打就會踩返車,下次一齊去芝麻灣,果D無咁危,但陰下陰下用晒D體力,玩到想死,回程踩上東涌道,累到見到白色隊道 :D
作者: apo    時間: 2013-12-23 14:15

回復 555# bigdr

係咯... 有人一齊照應下好過自己亂咁黎...
不過等到頸長都未等到你地跑完啦....
作者: bigdr    時間: 2013-12-23 14:18

15/Feb跑。

跑步唔係用踩車的肌肉,踩車的肌肉應該縮晒水,到時你要等.等.等.等.等.等....我。
作者: apo    時間: 2013-12-23 22:54

手機同手機主人未下水時覺得水塘環境優美... 依家部手機影相變成白內障.. 唔知幾時會好番...

圖片附件: 20131222_110455.jpg (2013-12-23 22:54, 307.3 KB) / 下載次數 129
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38368&k=20679fdb5e194908dc8d07d79005cc3b&t=1715478813&sid=OLPeIU

作者: cosmos    時間: 2013-12-24 01:08

上次手傷未好晒跟唔到人由大霧山落大棠, 今日一個人迫上大棠再去左大欖踩下環塘... 踩就冇乜事, 點知抬車過岩壁時手唔夠力夾硬過... 結果失重心連人帶車山邊轆左落水塘一角潭位.....水過晒頭但未知到底未, 好辛苦浮起自己再搵番架單車又游又拉咁番埋岸邊...因為人同車都轆左好耐先落到水, 冇路上兼冇可能由一個傷者搬番架 30 磅既單車上去, 等左一陣, 最後有幾個好心路過車友幫忙先夾硬推番架車上去...

人就好彩冇乜事不用 call 白車, 仲行到走到.. 不過頭盔就撞到"粒" 晒.. 對單車眼鏡沉左落水塘底... 手機飲飽水... 好彩今日唔算太凍冇凍死... 見架單車仲踩到, 慢慢經過泥路, 塞滿影紅葉拍友既石屎路踩番去大棠停車場....
apo 發表於 2013-12-22 16:17

兩日無上嚟,至知大王玩潛水  好彩無大礙   畀個借口換部新手機
作者: cosmos    時間: 2013-12-24 01:13

手機同手機主人未下水時覺得水塘環境優美... 依家部手機影相變成白內障.. 唔知幾時會好番...

...
apo 發表於 2013-12-23 22:54

手機白內障,就換咗佢啦。冬至日,我都去咗IFC蘋果屋朝聖,更新咗部電話。
作者: cam    時間: 2013-12-24 07:28

15/Feb跑。

跑步唔係用踩車的肌肉,踩車的肌肉應該縮晒水,到時你要等.等.等.等.等.等....我。 ...
bigdr 發表於 2013-12-23 14:18

教練話踩車鍛鍊到四頭肌,對跑步有幫助架!所以雙管齊下:跑步+踩車。 
作者: cam    時間: 2013-12-24 07:33

手機白內障,就換咗佢啦。冬至日,我都去咗IFC蘋果屋朝聖,更新咗部電話。 ...
cosmos 發表於 2013-12-24 01:13

我都幫阿媽 upgrade 咗部 Ipad.
作者: apo    時間: 2014-1-15 21:57

嚮個 GPS 度搵番過冬踩車落水位置, 原來都未夠半環塘... 下次會特別小心..

圖片附件: 20121222.jpg (2014-1-15 22:03, 177.68 KB) / 下載次數 137
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38584&k=f6354ecea1453b3bcb2798dec3f0b040&t=1715478813&sid=OLPeIU

作者: cosmos    時間: 2014-1-15 22:54

原來郊野公園越野單車許可證,十二歲以下人士的申請均不會獲接納,咁我應該要過幾年,先有需要申請。
作者: DTS-ES    時間: 2014-1-16 00:24

回復 584# apo

百米針山
作者: apo    時間: 2014-1-20 13:08

禽日 (19/Jan 2014) 去清快塘 bbq 前見有時間踩咗去上次轆落山坡個位影番張相,睇落環境幾優美…
同日帶埋部 cheap 雞大陸 action can 試下效果。
17 分半長1920x1080p upload, 睇得順唔順就要睇你上網速度了…
http://youtu.be/sEEJVRUekQw
[youtube]sEEJVRUekQw[/youtube]

圖片附件: rps20140120_125802.jpg (2014-1-20 20:17, 324.15 KB) / 下載次數 129
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38610&k=d4d805883477e8dc6262d5f54724d455&t=1715478813&sid=OLPeIU

作者: bigdr    時間: 2014-1-20 14:17

大王,仲夠膽去,好嘢。

正所謂,邊到跌低,就邊到起返身!好嘢。
作者: DTS-ES    時間: 2014-1-20 20:40

回復 591# apo

作者: apo    時間: 2014-1-21 23:09

大王,仲夠膽去,好嘢。

正所謂,邊到跌低,就邊到起返身!好嘢。
bigdr 發表於 2014-1-20 14:17

有幾好野oY... 祗係見有時間多出黎咪去影下相, 拍下 video 咯...
驚冇位泊車一早上左去停車場, 跟住踩車落山食早餐, 再踩番上去半環塘 (水塘邊好多北紅尾鴝飛黎飛去), 時間差不多就踩去清快塘 bbq, 由吉慶橋經田夫仔段去清快塘大部份石屎路, 過左 war game 場踩左一段仔 off-road 就到士多了...
走就甘了.... 自己一個人走先, 冇跟人踩不準踩車 off-road 段, 又唔識路, 一陣去左青龍頭段, 一陣去左大欖段, 就係唔識路踩番出吉廢橋...指示牌淨係 show xx 段, 冇兩邊地點指示.. 爬完坡又落, 落完又爬...
最後都係踩番轉頭去清快塘段, 再向前踩到田夫仔段出番大塘..... 腳都軟埋...

圖片附件: 20140119-1.jpg (2014-1-21 23:09, 144.71 KB) / 下載次數 136
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38615&k=48b55a2d92e1f9c69eb06617e6e9f3b6&t=1715478813&sid=OLPeIU

圖片附件: 20140119-2.jpg (2014-1-21 23:27, 139.59 KB) / 下載次數 128
http://www.astrohome.net/attachment.php?aid=38616&k=84f17ecc11c18bc5307621ee626e40fb&t=1715478813&sid=OLPeIU

歡迎光臨 車天車地 (http://www.astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2