返回列表 發帖
當日行程大至如下
0815 馬科水碼頭集合
0830 坐船出發
0915 茘枝莊→經蛇石坳
1100 深涌,午膳可於深涌士多
1300 回程
1330 途中可食下豆腐花
1400 榕樹澳 (約太累可call的上水浪渦)
1500 水浪渦 (還有精力,可到馬鞍山中心下午茶)

整個行程都十分好行,唯茘枝莊→深涌這段我未行過,應有上落山坡,但不是很高
其他路段都是近水平線,但大家都量力而行,及不要帶太重型武器

回覆 31# 的帖子

阿v姐,洗唔洗咁甘呀﹗
講開原來d到咁多人有腳痛:u_14
我都係唔行得嗰隻,行多過兩三個鐘就痛,冇得醫,一係唔好行啦:u_16
最近食咗glucosamine好似好咗好多u_23
不過都唔搏啦,雖然好想來。
我諗我來ge話會係水浪渦附近撞你哋

我少少反建議, 不如入去深涌玩,可以由榕樹澳行入去, 又可以由馬料水坐船入, 下午在深涌士多食午餐。

唔知喺深涌士多食嘢之後,會唔會仲有人叫『呢啲係私人土地,你地唔好走入去』
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 cosmos 於 2009-1-7 10:47 發表
唔知喺深涌士多食嘢之後,會唔會仲有人叫『呢啲係私人土地,你地唔好走入去』

我朋友最近一個星期六入去, 咁好彩無人話佢地。:g6

原帖由 passerby-b 於 2009-1-7 09:42 發表
阿v姐,洗唔洗咁甘呀﹗
我都係唔行得嗰隻,行多過兩三個鐘就痛,冇得醫,一係唔好行啦:u_16
我諗我來ge話會係水浪渦附近撞你 ...

我都驚自己頂唔順....

原帖由 apo 於 2009-1-8 13:10 發表

我都驚自己頂唔順....

大王,你咁後生,唔係都腳痛呀:g13

原帖由 passerby-b 於 2009-1-7 09:42 發表
阿v姐,洗唔洗咁甘呀﹗
我諗我來ge話會係水浪渦附近撞你 ...

我外婆都係食glucosamine,對膝蓋痛好有用。不過日日食都幾貴。

原帖由 bigdr 於 2009-1-8 14:47 發表

我外婆都係食glucosamine,對膝蓋痛好有用。不過日日食都幾貴。

聴講去外國訂冇咁貴

Vivian,

我雖不能參與,亦樂於給一點資料參考。

1.  可從陸路往荔枝莊
     乘搭往黃石碼頭巴士於支路往海下村(海下路入口)附近下車,徒步沿海下路入海下村。至白沙澳村口路轉入白沙澳村,然後跟路牌指示方向入荔枝莊。全程步行時間約1.5小時。不會太難行,但要爬過約三次小出。不過從白沙澳走荔枝莊路斷,特別是白沙澳村,沿途風光/鄉村情懷也不錯的。
亦可打的直達白沙澳村口,然後徒步入荔莊。

2.  從荔枝莊往深涌
     可考慮走沿海邊路,不用上出。

到深涌後,可登天梯挑戰自己,往墇上一嘗真正的、名符其實的山水豆腐花(希望仍存在)。然走麥理浩第三段後半段回水浪渦。從高山處府望周圍景色風光,再加上涼風陣陣,爽啊。

希望資料合用。

LT

(備註:不過這是我nx10年前所走過路跡,不知舊路是否還在。)

回覆 36# 的帖子

荔枝莊同深涌都未去過

回覆 38# 的帖子

請問係邊度買,我想買俾媽咪食,佢對腳都痛

原帖由 puppymic 於 2009-1-8 22:33 發表

一般藥房有得賣,不過你都係問下醫生的意見先啦。

唔差在同我買埋黎看門口...

原帖由 puppymic 於 2009-1-8 22:33 發表

仲可以上d度睇吓資料,唔洗俾我哋老點:u_07
http://nccam.nih.gov/research/results/gait/