返回列表 發帖

我相信部分照片出現的所謂黑滴現象,是基於圖像處理不當所造成。
以下照片分別拍攝於6月6日12時30分和31分,最頂的是原圖,下面採用photoshop的levels調光了,像黑滴嗎?
如果基於這種處理手法不當產生的黑滴現象,金星會由圓形變了橢圓形。是耶非耶,大家自行判斷吧。

C14笠住大膠袋,之上仲有個伸縮尼龍蓬遮風擋雨,一擺已經10年!
newcanon 發表於 2012-6-8 22:13

新手其實好想知你咁放支鏡發霉機會大唔大? 平時潮濕天氣會點保養支鏡同赤道儀?

其實我都好想放定支鏡在露台,但又怕日曬雨淋,又怕比屋企人撞低,有怎麼心得呢?
我又好怕set支鏡在公眾地方,D路人同隣居會用好奇目光指指點點,真係有重要時刻要影時會比佢地阻著。
Astrofarmer - Albert

新手其實好想知你咁放支鏡發霉機會大唔大? 平時潮濕天氣會點保養支鏡同赤道儀? ...
VR2IL 發表於 2012-6-9 06:31

我其實沒有點樣保養台MOUNT和C14,甚至試過年幾完全沒有開鏡用過它。但C14從來沒有發霉,台MOUNT亦很正常運作。
我相信把望遠鏡放在室外,不發霉的重點是偶然要曬曬太陽,平時它有大大個膠袋笠到落腳,再有尼龍逢遮風擋雨,晴天有太陽斜射,事實證明都幾OK。
不過如果係電腦MOUNT,電子零件多的儀器就唔好放室外了。

的確係天文狂人,Thumbs up!

ching 借來分享一吓

新手其實好想知你咁放支鏡發霉機會大唔大? 平時潮濕天氣會點保養支鏡同赤道儀? ...
VR2IL 發表於 2012-6-9 06:31

今朝落住大雨,C14和C8就係咁樣笠住膠袋放屋外,只要出太陽時曬一曬就OK。
我唔會好錫鏡,對佢地就係咁上下,但有幾枝鏡用左20幾年,光學表現仍在很FIT的狀態。

今朝落住大雨,C14和C8就係咁樣笠住膠袋放屋外,只要出太陽時曬一曬就OK。
我唔會好錫鏡,對佢地就係咁上 ...
newcanon 發表於 2012-6-10 09:08

對於新手嚟講唔係成日有好天氣可以用支鏡,保養係最頭痛既問題萬一發霉就真係痛到入肉。
多謝 Canon 兄嘅經驗分享

It seems that no one in HK imaged the Venus atmosphere during ingress successfully as the elevation was too low. Anyway, this is a great job already!
willisao.blogspot.com