返回列表 發帖
大王,要改 signature 啦。

2012 年目標:擁抱毒品,繼續沉淪!
funoooo 發表於 2012-11-22 16:23

對你地黎講, 5 千零蚊都唔夠買兩塊 filter, 點算係毒品呀??
我家陣拜你為師 , 平有平玩 (以前的你)...

對你地黎講, 5 千零蚊都唔夠買兩塊 filter, 點算係毒品呀??
我家陣拜你為師 , 平有平玩 (以前的你)... ...
apo 發表於 2012-11-22 17:07

大王, 咁重唔係毒品?  好彩我屋企完全無可能放到咁大舊野, 唔係一定比你毒死, 我又要拜你為師, funoooo 大師變左我師公。
WO80+5"折射+3.5"折反+HEQ5 Pro -SC8-AT
Star Adventurer, Vixen Polarie
我的個人網站http://www.qsl.net/vr2xsc/
我的論壇 http://hkttf.com

今晚搵老友整左塊 alignment plate for 個副鏡, 跟住放工返屋企安好副鏡同主鏡, 跟住用手上工具 try and error, 大概用左十分鐘左右已可以較準晒副鏡同主鏡光軸.. 都唔算太難.... 可惜唔好天, 如果唔係托上天台開光...

評分人數

• daniel: 準確捕捉!讚賞 + 2 分

副鏡用四粒缧絲都係比較難搞!

剛剛 12 點零晨行上天台望下... 好多雲, 但冇雲既幾處好清, 木星, 獵戶, 天狼... 如果唔係聽日要返工實上去玩番場...

回復 14# apo 無任歡迎
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

我家陣拜你為師 , 平有平玩 (以前的你)... ...
apo 發表於 2012-11-22 17:07

大王,唔好玩啦~~~ 我拍馬都追不上你啦....... 這裡你認第二,無人認第一。

回復 18# apo

想問下 alignment plate 是什麼東東?有計麼作用?

回復  apo

想問下 alignment plate 是什麼東東?有計麼作用?
funoooo 發表於 2012-11-23 10:10

用黎 "補獲" 既... 原因複雜, 講你都未必會明的...算啦...

請問大王:setup這台牛反需要多少時間?
勤力用功才會有好收成

請問大王:setup這台牛反需要多少時間?
anyone 發表於 2012-11-23 12:12

Setup  既定義係?
1) 全新收貨後拆包裝, 保護膠膜再 setup = 我攪左 40 分鐘
2) 裝好放置唔拆散上 mount = 10 分鐘 (估計)
3) 拆淨地下一層, 主鏡冇拆走, 副鏡冇拆除, 再組合上 mount = 15 分鐘 (估計)
4) 拆散埋地下層, 二樓層, 三樓層, 主鏡冇拆除, 副鏡冇拆除後再重組合上 mount = 20 分鐘 (估計)
5) 完全拆散地下層, 主鏡拆除, 二樓層, 三樓層拆除, 包括拆走副鏡後再組合上 mount = 30 分鐘 (估計)
以上不包括牛反必需既調光軸時間, 這個可能 1 分鐘到 30 分鐘, 因人而異...

thanks 大王,大致上明白了!
勤力用功才會有好收成

回復 7# apo
好詳細的開箱報告, 等開光后,仲詳細
店家應好好珍惜和參考啦

係啦,你用什mount馱佢?

回復  apo
好詳細的開箱報告, 等開光后,仲詳細
店家應好好珍惜和參考啦
...
panda 發表於 2012-11-27 20:46

可惜.. 我仲欠一台 NEQ6.... 好天唯有用 EM11 頂住先..