返回列表 發帖

回復 1# mike_leung

希望小売価格:
¥2,121,000(税抜 ¥2,020,000)

Canon 856L 價錢:
型番:EF80056LIS
商品コード:2746B001
JANコード:4960999-575025
希望小売価格:1,750,000円(ケース・フード付き、税別)

重過 Canon 支少少, 不過都好接近... 仲跟埋 1.25x 實際價錢都係貴 Canon 10% 左右.

我淨係遁得以前高橋望遠鏡係用 Canon 瑩石鏡片, 後來 Canon 不再供應高橋留回自用, 高橋就轉用了 ED 鏡片, 順便向外講話係環保原因不用含鉛的鏡片素材...

話時話, 又話 Canon 既鏡片係人工含鉛瑩石, 咁冇理由咁容易出口到全世界架喎?

回復 19# 等蛇
我地公司賣 d 野唔係 for 食既, 但如果含鉛 (non RoHs compliant) 或有果幾種有毒元素, 歐洲或某幾處大國都唔使旨意入得到去..
冇出口限不等於可以入到人地國家...

天九可能仲有玻璃存貨, 賣晒應該就冇了....

現代新鏡片不能含鉛,否則一定入唔到歐洲!含鉛鏡片折射率高,可以減少鏡片數量,提高鏡頭質素。但現在唔會 ...
fatpang 發表於 2013-2-1 16:17

產品含鉛除非証明到冇替代品先可以網開一面, 例如鉛酸電池...
依家電鍍又要求唔準用山埃, 攪到個 process 又麻煩又效果麻麻..

各位施主,影到相ge就係好鏡啦,唔洗咁煩惱喎
"本來無一物,何處惹塵埃"呢 ...
passerby-b 發表於 2013-2-1 22:09

"本來無一物" .... 咁你送左你支 856 俾我地做公用啦....

大王買啦,684II開始有貨喇,咁就集齊大炮,可以展覧了。
hooooon 發表於 2013-2-1 23:09

講得衰 d , 買黎 "托" 咩... 留番 d 錢買機票好過....
哈,,,, 好快又有得嚮美好環境影了.... 諗起都開心...