返回列表 發帖

窮人的 1000X CF card

唔捨得香港貴美國成倍價錢買 Lexar 1000x, 今日行街見到 Transcend 都出左 1000x CF 咭, 雖然以前曾經兩次用 Transcend SD 咭出事之後對呢個牌子有介心, 不過今次見價錢幾合理 (HKD 845, 32G), 買既又係 CF 咭, 所以都買張試下, 64G 要 HKD 1850 所以買左張 32G. 順便買多張平好多既所謂 400x 做 backup 咭 (HKD 299, 32G).
用 speed check SW 試佢讀寫速度得 115MBs/64MBs, 可能係個咭 reader 或電腦既外加 USB 3.0 裝置去唔到咁高速.. 不過已經快過我張 Sandisk Extreme 32G 既 52MBs/35MBs read white speed.

呢個品牌我有的驚驚呀
試過死左三塊CF
唔知依家佢的質量有沒改善到

可能係我唔好彩

回復 2# panda

我都係搏下架咋... 反正 Lexar 牌子我一樣試過死咭, 不過係 MicroSD.

回復 3# apo

窄窄地

回復  apo

窄窄地
DTS-ES 發表於 2013-2-3 00:29

用過先知....

回復 5# apo

用過怕怕
ADATA好過佢

唔係啩,我張32G,400x,用咗一兩年,同sandisk,
一樣口甘正喎!

想用 1000x 有錢又驚既咪 Lexar 咯...
又想快又唔想俾咁多錢咪好似我咁博下咯..

唔係啩,我張32G,400x,用咗一兩年,同sandisk,
一樣口甘正喎!
passerby-b 發表於 2013-2-3 17:00

只要一壞,就甚麼都沒有了。
https://hoonwai.myportfolio.com

只要一壞,就甚麼都沒有了。
hooooon 發表於 2013-2-3 22:48

其實電子產品, 任何一家都不敢說不會壞... 最多 reliability test 做多 d, 同埋有壞包換..

Sandisk都唔見得好好多。我買左張microSD, 32G, 唔夠一個月瓜左!!

黎緊個 trip 驚住唔夠 CF 咭用, 今日再去買多張 400x 64G 咭... HKD 700 有找~

黎緊個 trip 驚住唔夠 CF 咭用, 今日再去買多張 400x 64G 咭... HKD 700 有找~
apo 發表於 2013-2-10 01:44

係咩牌子呀?可唔可靠架?

係咩牌子呀?可唔可靠架?
passerby-b 發表於 2013-3-14 21:42

唔好再提張 1000x 喇... 你問 fatpang 就知我幾失禮.....

唔好再提張 1000x 喇... 你問 fatpang 就知我幾失禮.....
apo 發表於 2013-3-14 22:12

我唔係話要1000X呀,我想要400X咋,反正我不需要那麼快﹗