返回列表 發帖
星期六,我都有踩。
image (2).jpeg
image (3).jpeg
image (4)_cr.jpg
image (1).jpeg

唔係大霧山,我星期六踩了洪水橋 - 藍地的山邊。果到有證都唔踩得,所以我在牌前面影張相就無走o左

網上D野,信唔過,邊到有私家車咁貴 ... (一定平過你去大埔買麵包)

這條路係丹桂村去藍地,我就在左邊的山坡上踩

又係YY到租?原來佢有咁多款road bike可以租

我好少踩單車徑,通常踩馬路多

cycling WNT.JPG

我日頭/夜晚/半夜都有踩,係好多車,如果你問我危唔危險,其實都危險ga...
不過習慣了就無o野

唔好投資咁多買Merida,個人覺得,merida等如鴨記的雙筒鏡或腳架,唔係唔好,亦都好好用。只係唔抵又唔襯大王,好快會後悔。幾千蚊無所謂,過六千,我就一定唔會諗這個牌子。

另外,如果唔係60%以上都係踩好斜的山路,無需要買軟架。踩街或單車徑時,又重又慢。情況等如,買法拉利去旺角塞車一樣,除了收視率高之外,一無是處。買架硬架,配支好的頭fork,已經應付到幾級樓梯;架架踩平路或上斜都快過軟架好多。

大王不如諗下road bike,cam姐最近都睇緊車。

係囉,買Yeti先襯大王。

呢隻牌子 Road bike 得唔得呀? 貪佢全炭..
apo 發表於 2013-5-18 00:14

萬幾的二手road bike,已經可以找到炭車架。

Specialized 掂啦,買啦!

大王成個木村拓哉!

LT,溫馨提示,cam踩road bike的話,係快到跟唔到。

大王的cheap cheap 地都歐洲車,果然係一萬幾千過眼雲煙

大王,踩下先啦。parts要run in,踩200km之後,真係唔順,先upgrade 上全套Shimano 105或以上都未遲。鈴,就預咗要換,如果踩平路多,就換對好少少的刀鈴,起步及上斜雖然會重了及慢了,但踩平路就容易keep到高速。

Road bike 平時可以踩鹿頸,大埔>大尾篤>鹿頸>沙頭角公路出粉嶺>大埔。全程馬路,我見人踩road bike一個小時多啲踩完。

或者夜晚踩南生圍,20:00 - 24:00好多人踩,旺過旺角!

我只踩MTB唔熟Road bike,頭先問下踩road bike的同事,佢地話大王架Dedacciai Strada,勁o野,好資深玩家先識得買這個牌子。

總知,好勁啦!

高係數碳纖維T700一體式結構
UD 碳纖維表面處理
前叉重量:410公克
車架重量:1150公克

唔係輕就好,road bike要求架車好好去,唔好吸收晒你發出的力量。大王已經有個靚車架,慢慢upgrade上去;砌架靚road bike, 十萬八萬走唔甩

大王,如果要換零件減磅,可以睇住這個website來減。List了唔同年份Parts的重量。

http://weightweenies.starbike.com/listings.php