返回列表 發帖
我只踩MTB唔熟Road bike,頭先問下踩road bike的同事,佢地話大王架Dedacciai Strada,勁o野,好資深玩家先識得買這個牌子。

總知,好勁啦!

高係數碳纖維T700一體式結構
UD 碳纖維表面處理
前叉重量:410公克
車架重量:1150公克

回復 46# bigdr

部車咪好輕 !

回復  bigdr

部車咪好輕 !
cam 發表於 2013-5-20 20:13

輕鬼...  炭架車都唔夠部 CAAD10 鋁架車輕....

唔係輕就好,road bike要求架車好好去,唔好吸收晒你發出的力量。大王已經有個靚車架,慢慢upgrade上去;砌架靚road bike, 十萬八萬走唔甩

回復  apo

你唔係睇緊 specialized 咩 ! 突然又變咗心 !  

買咗頭盔未呀 ? 安全最重要. {:4_48 ...
cam 發表於 2013-5-20 13:02

我買左頭盔好耐啦.....
行左幾日單車店, 比較順眼就是這台車, 咪接佢回家咯...

大王,如果要換零件減磅,可以睇住這個website來減。List了唔同年份Parts的重量。

http://weightweenies.starbike.com/listings.php

回復  LT_5

依家開始夏天, 一係落雨, 一係晒死, 入秋可能好啲喎 !
cam 發表於 2013-5-20 07:26

無問題,只要俾個機會我跟你車尾就得la。不過,話時話:(根據大導演溫馨提示) 請不要放甩我這個老人家太遠就得啦!

大王,如果要換零件減磅,可以睇住這個website來減。List了唔同年份Parts的重量。

...
bigdr 發表於 2013-5-21 10:33

又落毒???? 樣樣要錢.... 不過大部份年份舊了點冇 update..

是否回減自己磅最實際?

剛剛開始,shimano 105大餅 + 陶瓷 bearing的BB (Bottom bracket),已經好好踩好好去,再上只係心理作用。 當然,換對靚鈴,亦係必要的。

今晚拆個頭轆出黎磅下有 1,280g
Roadbike 黎講算唔算好重呢?

算正常輕。
車呔都3xx-4xx gram一條

回復 56# bigdr
點樣可以攪輕 d ?
輪組 = 1,128g x 2 = 2,256g
車架 = 1,150g
前叉 = 450g
變速 + 車煞 = 2,450g (估)
Handle bar = 350g (估)
Saddle + 通 = 440g (已修正)
腳踏一對 = 250g (估)
其他 = 150g (估)
Total = 7,540g (估)

早兩日磅佢有成 8,400g, 都唔知果成 kg 重左嚮邊? 唔通要逐件拆出黎秤?

Complete bike買返來,8.4kg,算係咁。
Saddle + seatpost 我估4xxg以上。Wire及其他都唔輕。

如果真係想減磅,係要花唔少$。你架已經唔係買餸車,所以一般每減1kg大約$6000。不過減了1kg,架車未必好踩。

要架車好踩,最直接有效,係upgrade 會轉重的零件,wheels, tire, crankset, 陶瓷bearing的BB, Pedal, ...

回復 58# bigdr

勁!!
聽你講完拆左張 seat 連 post, 尾燈秤下, 是 440g.

星期日襯中午後有一陣好天, 即刻飛車(用架四個轆揹架兩個轆)去科學園來回踩左一轉試下架車.. 不過今日都幾大風, 踩起上黎好似有點點阻力唔算好順...

科學園... 唉.. 最叻四圍落殺蟲殺鼠毒藥, 同埋好多這個不準那個不準指示牌....
仲有, 幫個路邊小販阿嬸買左支雞乜草涼茶, 好難飲, 飲左一半掉鬼左...