返回列表 發帖
大霧山,唔算斜,仲未有耐斜到起頭向後翻。
都有唔少RB上大帽山,MTB:RB大約7:3

近期單人匹馬試圖元朗落屯門
暫時玩到落藍地

我踩得好慢,只踩過...

回復 123# bigdr

沙頭路多唔多車呀 ? 踩新娘潭只去到鹿頸, 搵次踩埋出粉嶺先.

同青山公路入屯門咁上下,習慣咗無嘢。鹿頸出粉嶺,MTB快的話,大約半小時。RB,應該20分鐘就到。

回復 125# bigdr

鹿頸出粉嶺差不多13K, 你半個鐘踩完, 即係時速 26; 平路我約莫踩到20, 上斜仲慢 !

星期六去馬鞍山學車, 順便踩轉入去試吓先 !

落大雨,無得踩車 tim..!

落大雨,無得踩車 tim..!
cam 發表於 2013-7-6 08:55

落咗一下之馬… 依家咪好天咯!!

今日中午時見好天抬左架軟架車從屋企踩上嘉道理農場門口試下架車, 原來真係可以一口氣踩到上去...
不過唔知係冇做 warm up, 天氣太熱, 側邊太多車經過嚇親 or 副 engine 太舊 (呢個機會最大).. 上到去喘晒氣....又出晒汗,,,,
後尾番轉頭落斜番大埔好爽, 不過套 Juicy Seven 油掣會出現諧震叫聲好奇怪... 見佢咁舊, 踩左去車店換左套 Shimano XT M775 油制 (我鐘意 M775 個 look 多過 M785).. 裝完試車發覺仲衰過未裝... 又冇 brake 又鬼殺咁嘈... 希望係塊剎車皮未開啦....

回復 128# apo
係呀 ! 下午天晴, 由大圍起步, 踩入新娘潭, 落鹿頸, 第一次踩沙頭角公路, 出粉嶺, 搭東鐵轉西鐵返屋企.

20130706 bike.jpg

回復 130# cam
勁呀!!咁長途,俾我揸車都覺遠…

係呢,你地用手機定專用 GPS log tracking 架?會唔會好快冇電?

回復 131# apo

我曾經用手機tracking, 有個app 叫 RMaps 幾好用,不過我部手機電只用到半日,最近買咗隻有 GPS 嘅運動手錶,跑步、踩車都可以tracking,電用兩日要 recharge!

今日中午時見好天抬左架軟架車從屋企踩上嘉道理農場門口試下架車, 原來真係可以一口氣踩到上去...
不 ...
apo 發表於 2013-7-6 18:31

做大王真係好,有聲就換個新。我o黎D窮鬼,用到brake (J3) 爛都唔捨得換....

大王, 俚隻錶都係有內置 GPS.

http://www.polar.com/en/products ... _GPS_Tour_de_France

今朝好好天,上了良景後山踩了一轉