返回列表 發帖
回復  bigdr

不如搵日你帶我地行一轉啦... 好耐冇見你了~~~
另外, 想問你說既 off-road 有幾 off? 係唔係 ...
apo 發表於 2013-7-23 12:57

由白沙澳(海下路)入荔枝莊,全程石屎小徑(MTB好D,RB怕爆呔)。
如果由榕樹澳入荔枝莊, 就全程山程,要當架車係行山杖,我技術差,只可以抬一半踩一半。

係唔係今個星期日,西貢去海下? Cam姐,我搭西鐵出荃灣,同你一齊call van去西貢? 仲有無人一齊?
西貢去海下,踩RB OK。

荃灣call van去西貢唔經大埔

10:30am西貢大網仔停車場等啦。大王食住早餐等,call van唔係即call即有,好彩15分鐘,唔好彩1個鐘(我會早一個鐘call車)。

https://maps.google.com.hk/?ll=22.392109,114.298891&spn=0.006785,0.008647&t=m&z=17&brcurrent=3,0x3404059eb2285731:0xa00c396826274a0,1,0x340403e98351c941:0x63a9492dc77993ac&layer=c&cbll=22.392109,114.298891&panoid=PsFSALkG0HFGK7gdKk4vQg&cbp=12,340.89,,0,8.97

十點前應該可能或者有位,不過成條大網仔路都係車位,泊附近囉。
再唔係北潭涌閘口等。

OK, 如果搵唔到位泊就北潭涌停車場等你地...請問是否一定會經過北潭涌入去的? 我未去過呀... ...
apo 發表於 2013-7-23 22:59

係,得一條路,一定經北潭涌。

全程踩馬路。

我以為你地去踩RB。

果條路,係馬路,比起青山公路算少車,交通流量同東涌的翔東路差不多。但由北潭涌起步,全都係斜路,要經過兩條長命斜先入到海下。

經過兩條長命斜入到海下,仲有力,可以offroad入灣仔,不過要抬車。

如果想玩少少XC, 其實無需要山長水遠去西貢,屯門元朗大把啦。
大王咁多車,帶乜車去?硬架,軟架?

回復  bigdr
我諗住 40 蚊一日嚮大埔單車店租架車去玩…
apo 發表於 2013-7-24 10:59

大王知我踩得慢,諗住租架$40單車去hea我......

大王架GT的rear shock可以lock嗎?用架唔lock得的軟架,踩果兩條長命斜會好有挑戰性 :D

落雨唔去,星期五晚睇天氣預報再決定

踩單車唔係鬥快,踩唔到推,推唔到call 車。

回復  apo

唔係聽日呀 ! 係 Sunday, go go go !
cam 發表於 2013-7-26 23:13

係呀,星期日見

明天10:30大網仔/北潭涌停車場見,風雨不改。我call到van先打比大王開車,唔洗大王等咁耐

我在荃灣見咁好天,無坐西鐵,踩青山公路返去。

評分人數

• apo: 大師典範!讚賞 + 2 分

你梗係攰啦.. 成日踩得咁快....
apo 發表於 2013-7-28 21:08

幾條斜路都係你地先到頂,只係最後一條斜路,大王被巴士阻住,過唔到我,我先有機會影到大王正面。

回復  cam

原來 Runkeeper Winphone 都有得玩...

個 account 去邊度開呀? Window 個 program 去邊度下載 ...
apo 發表於 2013-7-29 00:15

無window program, 只係一個website。我只係用免費 account.

www.runkeeper.com

今個weekend約了人,join唔到你地。
我要下個weekend(10-11/Aug)先得,你地玩得開心D la.

大王,普通私家車,如果無你架上面兩條直bar,有無方法可以裝到車頂架?