返回列表 發帖

New Zealand 南極光

今年年初去了Norway睇北極光,估唔到上星期去New Zealand又睇到南極光。同一年內睇了北極光及南極光,滿足了

當晚從Invercargill影完日落,先開車去Te Anau。在途中停車,只用三腳架固定攝影(單張JPG無疊)。

D5200 ISO-Hi0.3 (>6400), 10.5mm F4 30sec

D5200 ISO1600, 10.5mm F4 30sec

評分人數

• willis: 令人羡慕!讚賞 + 2 分
    • Gem: 嘆為觀止!讚賞 + 2 分
    • hooooon: 嘆為觀止!讚賞 + 2 分
    • apo: 色彩豐富!讚賞 + 2 分
    • 等蛇: 構圖優美讚賞 + 2 分
    • cam: 恨死人啦!讚賞 + 2 分

乜都睇哂, 可以冬眠啦!

乜鬼地方黎架??? "光害" 咁嚴重你仲去睇星??

大王,真係好光,光到好似未天黑咁。

Kingarthur, 我仲有樣嘢想睇。就係去一個A class的地方,睇一次A class壯觀的流星雨。

我唔貪心,唔洗一分鐘60粒,只要一分鐘30粒,維持一小時,已經好心滿意足。

大導演,你以後去邊,可唔可以我"猛"衫尾,跟你去睇吓呀
最多同你挽鏡頭啦

B哥,X'mas我去行神山。如果真係有人幫手抬儀器上山頂就very good

回復 4# bigdr

12月雙子流星雨都睇得吓, 但有月光所以唔夠A級囉, 或者唸下出年揾個覩山景睇英仙?

正呀~~!!
G...e...m

B哥,X'mas我去行神山。如果真係有人幫手抬儀器上山頂就very good
bigdr 發表於 2013-10-9 09:49

係咪係香港book定嗰邊嘅local tour,佢就會幫我安排?仲有無其他文件之類要申請?
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

因為我X'mas上去,所以我年前就book定山上的lodge.

我在這裏定
http://www.mountkinabalu.com/

回復 10# bigdr

有無邊啲月份係旺季,最好天氣方便攻頂?

回復  bigdr

有無邊啲月份係旺季,最好天氣方便攻頂?
cosmos 發表於 2013-10-11 22:40

攻頂要有guide架,山上酒店也要特別安排,總之就係"略"水
我識得有個gudie,上過300次個頂,如果需要資料,可以搵吓俾你,不過要D時間﹗

回復 12# passerby-b

B哥, 唔咳你先, 不過我要徵求下, 有幾多人想去行一行神山, 先再有下一步, 而且11月底已計畫去望下粒彗星, 所以去神山最快都明年三月.

係超貴!
兩日一夜,包KK市來回接送,山上住一晚,要HKD $33xx,貴到飛起。

回復 13# cosmos

我前幾年復活節登神山, 天氣都唔錯, 上山第一日有小雨, 第二日攻頂就好好天, 請了位 porter 幫手咩嘢, 唔使咁辛苦.