返回列表 發帖

Nikon D3 好像有貨喎... $34800

Nikon D3 好像有貨喎... $34800 部機 d noise 真係好吸引... 但個價錢真係好貴.......

原帖由 yoshi2k51 於 2008-5-14 20:29 發表
astrohome又多一個D3機主,恭喜恭喜

暫時都係唔買住啦.....

原帖由 apo 於 2008-5-14 20:41 發表

有貨都唔買, 會後悔架...

果然好毒.......

如果我轉 Nikon 我都想玩下副鏡.... 加下加下成 4 萬幾... 真係要考慮清楚先. 我擔心買了回來後會家變......

原帖由 apo 於 2008-5-15 12:53 發表

等我同你計下先....

你賣支大白出去= +HKD9000
你賣部 40D 出去 = +HKD6000
賣埋其他雜貨出去 = +HKD2000-4000
加埋有 HKD17,000 - 19,000 在手
D3 = HKD34,800/12 個月免息 = 每月祗係 HKD 2900.(24 個月更少付 ...

但 wide angle Nikon 不知道有那支鏡好.

原帖由 schindler 於 2008-5-15 16:26 發表

可惜加唔到FILTER, 一撞就花硬....

其實支大白都冇 Filter...

今天上旺角 Nikon 拿 DC 機, 見有部 D3 和 D300 試下, 發現在幾難用, 用了20min 都唔知怎樣才可以 set 光圈, 不過有個好怪既現象, 影完張相後, 放最大看時, 會起格仔果喎, 看 menu 就應該係 1200 萬像素, 另外,  D3 和 D300 都有 Li 0.4, 0.7 和1.0  是甚麼來架?

原帖由 mike_leung 於 2008-5-15 20:37 發表
preview時起格既原因有可能係部機根本就冇CF卡,但D3/D300都可以支援冇記憶卡時仍然可以拍攝或連拍,但所儲存既相只係最低品質既相....
D3最低ISO係ISO200,不過,佢有BOOST既功能,可能將ISO推低至相等於ISO100既感光度,不過聽 ...

怪不得啦, 下次上次時帶多張 CF Card 試下.......

ISO 100 差過 ISO 200, 但 D3 既 ISO 200 是不是好清?

原帖由 mike_leung 於 2008-5-16 21:43 發表
都係唔好上黎咁多啦...否則必定毒發身亡!

果然係好毒... 可能係我用 Canon 多, 用 Nikon 機既感覺係:"D Button 都唔知那裡按...." 在 ISO 1600 時, 冇 CF Card 的情況下, 好像同 350D 差不多, 可能係我既幻覺都未定.....

相機時常都會降價.... 這麼貴既器材真係好擔心佢降價.....

原帖由 mike_leung 於 2008-5-16 13:52 發表

hooooon兄此言差已。billy部40D係借學校,唔係佢自己架。如果billy買D3,應該係由350d,到D3既超大躍進!

不過用得d3,就要隕左可能有人會對你影出黎d相有「不合理」既要求,例如你post完相之後就會話你:「原來用d3都係影成 ...

因為部 40D 還給學校, 因為有學生要做 Project. 所以覺得部 350D 既快門慢.... 但轉 40D 覺得同 350D 既 ISO 感光差不多, 死啦, 開始要追求完美啦......

原帖由 hooooon 於 2008-5-18 00:05 發表

所以唔好只係器材先決,只顧買器材。
我有位同事,成日都在買鏡頭,但唔見他不斷影相。這樣如何有改進呢。
影得開心都要有人認同,有時我影影下都會因為人地一兩句而思前想後。
但gem的提醒,又令我再次想到影相的重要推動力 ...

同意呀, 所以我每星期都盡量去影多 d 相. 希望可以影到一些好既相...

原帖由 cosmos 於 2008-5-18 06:01 發表

選擇器材要切合自己需要,如果40D夠用,對Billy嚟講係最少的升級改變,而且佢有用40D的經驗,但如果借用朋友的更高級器材後,發現有更大的空間發揮,就應選更高級,這可以係5D或Nikon D300,但當然要考慮轉晒成套相機品牌所出現的 ...

現在冷靜地想一想, 其實我有心去影一張好的相, 相信 350D 加普通既鏡頭, 相信都可以影到, 不必急於去更新自已的器材.

我部 350D 都影了4萬5千張相啦. (由2006年10月到現在)

等我再用盡部 350D 先.