返回列表 發帖
原帖由 oldfield 於 2008-5-14 17:37 發表
你仲要買過支鏡 :u_03

今次 Billy 行快一步, 一早搵左買家同佢接大白了!

Plus: 我估你上次果張勁正毛毛貓貓如果用 D3 影一定會更加正好多好多....

原帖由 Patrick 於 2008-5-14 19:35 發表
永成有支400 2.8 現貨Tim
整定係你架啦

咦??? 咁正?? 聽日放工去睇下先... 唔夠現金又可以轆咭! :g15 :g15

原帖由 billy 於 2008-5-14 20:39 發表

暫時都係唔買住啦.....

有貨都唔買, 會後悔架...

原帖由 billy 於 2008-5-15 12:35 發表
如果我轉 Nikon 我都想玩下副鏡.... 加下加下成 4 萬幾... 真係要考慮清楚先. 我擔心買了回來後會家變......

等我同你計下先....

你賣支大白出去= +HKD9000
你賣部 40D 出去 = +HKD6000
賣埋其他雜貨出去 = +HKD2000-4000
加埋有 HKD17,000 - 19,000 在手
D3 = HKD34,800/12 個月免息 = 每月祗係 HKD 2900.(24 個月更少付一半)
剩餘現金 =/> HKD14,000
買支 AFS 300/F4ED = -HKD7200
買支 AFS 105 VR Macro = -HKD 5400
有淨既錢可以買支燈或增距鏡....

原帖由 mike_leung 於 2008-5-15 17:54 發表
BILLY似乎真係有點心動啦....大家唔好迫得佢咁緊...等佢自己慢慢吸毒啦.:g19
D3---$32000 second-hand D3 with warrenty and shutter count less than 5000
Nikon AF24-85 f2.8-4D---$3700(real 24mm ultra wide an ...

大家唔好迫 billy, 留番梁 sir 用毒品吸引佢....

原帖由 billy 於 2008-5-15 19:55 發表
今天上旺角 Nikon 拿 DC 機, 見有部 D3 和 D300 試下, 發現在幾難用, 用了20min 都唔知怎樣才可以 set 光圈, 不過有個好怪既現象, 影完張相後, 放最大看時, 會起格仔果喎, 看 menu 就應該係 1200 萬像素, 另外,  D3  ...

雖然我冇用過 D3/D300, 不過我大概估到係:
1) View photo 放大倍數較你用開部機大, 大到會見格, 或者你 set 左低 quality.
2) 因為佢地話自已 noise 低, Default iso 係 iso200, 低過 iso200 既叫 Li0.4, Li0.7, Li1.0....等於你用開 Canon 高過 iso1600/iso3200 既 setting 叫 H0.5, H1, H2 咁..

你玩左咁短時間冇可能完全了解部機架喇...買佢番黎先慢慢研究啦..

我估我一定會買番部 D3, 不過會係兩三年後既事了.... 好似我依家先買 D2x 咁.. 1/3 價錢就可以買到九成新以上.

原帖由 kitty_white 於 2008-5-16 01:04 發表
billy 買啦買啦。
d3

iso 夠高

影雀好

早買早享受,遲買好難受…

點會慘??? 當睇到影出黎既相色水靚, 層次幼細, noise 少, 乜都值得啦!! 我有錢已經出左去買了..

原帖由 mike_leung 於 2008-5-17 21:54 發表

唔買D3,又唔想買40D,不如就買返部二手1DIIN或者1D3啦...後者應該$27000-$28000有交易。

俾得咁多錢, 點解唔買 D3 呀?

原帖由 hooooon 於 2008-5-17 22:33 發表

終於有人叫人戒毒了。
其實,當你唔知D3與D300影出來的相有無分別時,除了Full Frame真是非要不可,否則留那二萬多元來買鏡仲好!

我淨係知我手上冇部機 set 到 iso 3200 以上...

原帖由 carolchau 於 2008-5-17 23:29 發表
贊同hooooon兄和臭公公嘅講法~~

你地咁唱反法 d 毒品點出貨呀!!!!! :g9 :g9

原帖由 waterblowing 於 2008-5-18 07:45 發表
喂...你d毒品遲遲都唔出貨.....都成個月啦.....
記住計平d呀.......

話明係毒品, 但你成日都話要平.... 平就祗可以飲美沙銅頂引...我幫唔到你了!

佢原本想炒 D3, 鬼知家陣週街都係現貨..

當現貨一多, 一定唔使官價 $34,800 就買到.

原帖由 billy 於 2008-5-14 17:24 發表
Nikon D3 好像有貨喎... $34800 部機 d noise 真係好吸引... 但個價錢真係好貴.......

正話嚮大埔食飯都見有 D3 賣, 行貨 $33,800. 可惜冇鏡又冇錢買... Billy 哥, 諗諗佢...