返回列表 發帖

有架單車跌落水

上次手傷未好晒跟唔到人由大霧山落大棠, 今日一個人迫上大棠再去左大欖踩下環塘... 踩就冇乜事, 點知抬車過岩壁時手唔夠力夾硬過... 結果失重心連人帶車山邊轆左落水塘一角潭位.....水過晒頭但未知到底未, 好辛苦浮起自己再搵番架單車又游又拉咁番埋岸邊...因為人同車都轆左好耐先落到水, 冇路上兼冇可能由一個傷者搬番架 30 磅既單車上去, 等左一陣, 最後有幾個好心路過車友幫忙先夾硬推番架車上去...

人就好彩冇乜事不用 call 白車, 仲行到走到.. 不過頭盔就撞到"粒" 晒.. 對單車眼鏡沉左落水塘底... 手機飲飽水... 好彩今日唔算太凍冇凍死... 見架單車仲踩到, 慢慢經過泥路, 塞滿影紅葉拍友既石屎路踩番去大棠停車場....

大王,小心小心呀

大王,小心小心呀
passerby-b 發表於 2013-12-22 16:32

冇諗過天寒地凍玩潛水.....

部手機支十倍鏡頭入晒水... 影唔到相....

踩車同行山都係多幾個人好啲,有傾有講,有意外都有多個人吓幫手。

踩車同行山都係多幾個人好啲,有傾有講,有意外都有多個人吓幫手。
cam 發表於 2013-12-22 16:38

都搵唔到人跟..... 今日如果唔係假日, 如果又唔識游或受傷游唔到的話可能連人帶車沈屍水塘都冇人知.....   

回復 541# apo
需體力既極限運動都係多人支援好
早前申請郊野公園證仲未寄畀我

回復  apo
需體力既極限運動都係多人支援好
早前申請郊野公園證仲未寄畀我
...
DTS-ES 發表於 2013-12-22 16:46

下次搵埋你一齊....
今日 d 紅葉遊人多到呢......

回復 547# apo

睇怕下星期聖誕同星期日多人到死

回復 547# apo

我今日係大棠,早知幫你推車 ...... 但你下次都係唔好自己一個啦,聽到都嚇餐死,好彩無事咋
http://blog.yahoo.com/puppymic

冬至夜踩一圈好凍

回復 541# apo

咁大獲, 好彩無大礙, 大王下次出遊記得搵幾個伴遊, 安全至上~
保重保重~
G...e...m

回復 551# Gem

網上找到出事地點照片, 由果處跌落去.... 原來落左有二十幾米.....
我當時係由上面向下抬車, 所以較易跣腳...

大王,真係死過返生,咁耐以來,真係第一次聽人係果到跌落去,真係有10米以上,好彩你無事。

嬉山莫嬉水呀。

無事就好!!!!
跌落去果時,有無見到白色隊道? 或者好快咁見返成世人發生過o既事?

講到底係自己經驗唔夠, 事後問過好多人都話遇著呢 d 山路環境, 一定係人靠山, 車向外, ..我剛剛掉轉晒... , 仲有對嚮淘寶買既 Shimano 單車鞋, 都唔知係真貨定流野... 行山路跣下跣下....

大王咁都無事,已經升了lvl。等我完了渣打就會踩返車,下次一齊去芝麻灣,果D無咁危,但陰下陰下用晒D體力,玩到想死,回程踩上東涌道,累到見到白色隊道 :D