返回列表 發帖

有架單車跌落水

上次手傷未好晒跟唔到人由大霧山落大棠, 今日一個人迫上大棠再去左大欖踩下環塘... 踩就冇乜事, 點知抬車過岩壁時手唔夠力夾硬過... 結果失重心連人帶車山邊轆左落水塘一角潭位.....水過晒頭但未知到底未, 好辛苦浮起自己再搵番架單車又游又拉咁番埋岸邊...因為人同車都轆左好耐先落到水, 冇路上兼冇可能由一個傷者搬番架 30 磅既單車上去, 等左一陣, 最後有幾個好心路過車友幫忙先夾硬推番架車上去...

人就好彩冇乜事不用 call 白車, 仲行到走到.. 不過頭盔就撞到"粒" 晒.. 對單車眼鏡沉左落水塘底... 手機飲飽水... 好彩今日唔算太凍冇凍死... 見架單車仲踩到, 慢慢經過泥路, 塞滿影紅葉拍友既石屎路踩番去大棠停車場....

大王,小心小心呀
passerby-b 發表於 2013-12-22 16:32

冇諗過天寒地凍玩潛水.....

部手機支十倍鏡頭入晒水... 影唔到相....

踩車同行山都係多幾個人好啲,有傾有講,有意外都有多個人吓幫手。
cam 發表於 2013-12-22 16:38

都搵唔到人跟..... 今日如果唔係假日, 如果又唔識游或受傷游唔到的話可能連人帶車沈屍水塘都冇人知.....   

回復  apo
需體力既極限運動都係多人支援好
早前申請郊野公園證仲未寄畀我
...
DTS-ES 發表於 2013-12-22 16:46

下次搵埋你一齊....
今日 d 紅葉遊人多到呢......

回復 551# Gem

網上找到出事地點照片, 由果處跌落去.... 原來落左有二十幾米.....
我當時係由上面向下抬車, 所以較易跣腳...

講到底係自己經驗唔夠, 事後問過好多人都話遇著呢 d 山路環境, 一定係人靠山, 車向外, ..我剛剛掉轉晒... , 仲有對嚮淘寶買既 Shimano 單車鞋, 都唔知係真貨定流野... 行山路跣下跣下....

回復 555# bigdr

係咯... 有人一齊照應下好過自己亂咁黎...
不過等到頸長都未等到你地跑完啦....

手機同手機主人未下水時覺得水塘環境優美... 依家部手機影相變成白內障.. 唔知幾時會好番...

嚮個 GPS 度搵番過冬踩車落水位置, 原來都未夠半環塘... 下次會特別小心..

禽日 (19/Jan 2014) 去清快塘 bbq 前見有時間踩咗去上次轆落山坡個位影番張相,睇落環境幾優美…
同日帶埋部 cheap 雞大陸 action can 試下效果。
17 分半長1920x1080p upload, 睇得順唔順就要睇你上網速度了…
http://youtu.be/sEEJVRUekQw

大王,仲夠膽去,好嘢。

正所謂,邊到跌低,就邊到起返身!好嘢。
bigdr 發表於 2014-1-20 14:17

有幾好野oY... 祗係見有時間多出黎咪去影下相, 拍下 video 咯...
驚冇位泊車一早上左去停車場, 跟住踩車落山食早餐, 再踩番上去半環塘 (水塘邊好多北紅尾鴝飛黎飛去), 時間差不多就踩去清快塘 bbq, 由吉慶橋經田夫仔段去清快塘大部份石屎路, 過左 war game 場踩左一段仔 off-road 就到士多了...
走就甘了.... 自己一個人走先, 冇跟人踩不準踩車 off-road 段, 又唔識路, 一陣去左青龍頭段, 一陣去左大欖段, 就係唔識路踩番出吉廢橋...指示牌淨係 show xx 段, 冇兩邊地點指示.. 爬完坡又落, 落完又爬...
最後都係踩番轉頭去清快塘段, 再向前踩到田夫仔段出番大塘..... 腳都軟埋...