返回列表 發帖
2.台灣目前並未禁止捕捉野生鳥類,只禁止捕捉保育類鳥類,所以對於未列入保育類鳥類的鳥種,一旦習慣被餵食就親近人類後,在台灣很有可能被有心人士捉走。

就算唔餵食,有心人捕捉雀鳥依然會出現,例如用網、陷阱之類方法,幫助保育不大。
餵食一切從出發點去看,有好心做壞事的,長期餵食令雀鳥停留危險處境。
相反在生攝影上則在短暫的干擾下,雀鳥很快回復野性本能。
但在長期餵食下引發繁殖失去平衡,在充裕食物而無天敵下令某物品種大量繁殖,
造成生態災害威脅其他物種生存空間,甚至危害人類安全
可以講
水可載舟
亦能覆舟
對我而言,餵食不完全錯,又不大鼓勵。

4.同時,在餵食由人類從都市攜帶到野外的非自然食物時,也要小心別因此讓某些都市常見的病毒或細菌在野地開始蔓延。許多新種病毒的產生,往往都在這類不經意的情況下出現,例如AIDS病毒、禽流感病毒、SARS病毒等等,都是由於人類與野生動物、家禽過度密切的接觸,使病毒有機會基因突變成為前所未見的新種病毒。

呢個已經無法避免,人同大自然係要共存,多少會其他生物有接觸。
唔可以將將貓狗甚至雀鳥趕出城市外,亦不可能禁止人類接觸大自然。
除非人類消失,問題已經不是問題。

原帖由 apo 於 2010-3-8 01:31 發表
點都好...原則祗靠自己訂下同遵守, 如果其他同好未能照做, 如果佢又唔係觸犯當地法律咪盡量包容下咯~  最多好言相勸下, 成唔成功不用太著意了.. 無需郁下唔 align 就視對方為大敵人或死對頭...

如果可以相方包容到 ...

咪係囉:u_01

原帖由 passerby-b 於 2010-3-8 12:23 發表

大王,你又陰我喎:u_03
國內法律,好多都比香港完善,國內又對保護野生動物不遺如力,對d種偷運行為,一定作出嚴厲打擊:u_11
你點可以叫我做犯法ge事架 有教唆之嫌喎:u_03 ...

保護工作完善就真係完善
聽起來就好悅耳,但始終官場就污煙脹氣。
受保護物種偷運國內,市場需求野味,當中不乏有大官唾延野味,佳因錢作怪。

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 12:34 發表
我諗佢地有用D 「檢疫偵緝犬」

http://singtao.com/breakingnews/20091204a182450.asp

香港地最後關卡

原帖由 passerby-b 於 2010-3-8 12:43 發表

唉﹗你又何必一定要篤爆我講d嘢呢:u_17
dd嘢,路人皆知,洗咩講明呀﹗做人含蓄d好:u_22

我只識行馬路就唔識行行人路嘛