返回列表 發帖
點都好...原則祗靠自己訂下同遵守, 如果其他同好未能照做, 如果佢又唔係觸犯當地法律咪盡量包容下咯~  最多好言相勸下, 成唔成功不用太著意了.. 無需郁下唔 align 就視對方為大敵人或死對頭...

如果可以相方包容到少少就唔會勢不兩立引致大傷和氣...地球上仲有好多好多其他重任等住我地黎做好...

原帖由 waterblowing 於 2010-3-8 04:10 發表
真搞野.......餵雀影雀......
不如自己去買一隻...放係屋企任影la....

我想買隻黑枕王鶲養下... 我會好好照顧佢架.. 如果佢肯乖乖地俾做同佢做寫真, 又識得自己搵地方大小二便..

原帖由 hooooon 於 2010-3-8 07:39 發表

都可以諗諗, 我未影過紅波波, 不如同你夾錢買一隻紅波波。:u_07

我都未影, 不如預埋我果份...

回覆 13# 的帖子

B 哥, 聽講國內乜都有得買...
麻煩你同我 "運送" 一兩隻好野落黎俾我啦... 唔該!

回覆 22# 的帖子

今晚搵愛麗絲同我將蕃薯變成黑枕王鶲....

回覆 24# 的帖子

佢除左唔識唱淨係識吠之外應該聽話過 d 雀, 唔可以因為貪影相就將佢 "變身"....

暫時唔影雀住, 專心 add 多 d 資料落個 hkbirds database 度. 雀相提供靠你地...

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 22:29 發表
我 apply 左 hkbirds account,幾時用得呀?

乜唔係即時用到架咩???

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 22:29 發表
我 apply 左 hkbirds account,幾時用得呀?

唔好淨係放相, 幫忙加入多 d description 資料, 如果已經有既資料可以 copy and paste...

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 22:50 發表
咁你D資料refer邊度架?如果無資料果陣我去搵番同一個reference

維基 & 百度百科~
如果冇既我再嚮 google 搵.

原帖由 calvinchung 於 2010-3-8 22:58 發表
我淨係識放相上去咋 .......... 希望唔好覺得我 d 相普通啦

我可以同你加番資料上去...
不過你起碼打番你個名, 時間日期及地區, 相機型號(如果有)...

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 23:06 發表
相機型號都幾難,我都唔知自己用緊邊部影 :icon_rolleyes

知既咪打咯......越多資料參考價值越大..
鬼叫你咁多相機....

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 23:26 發表
係啦,啱啱又打錯左啦,以為隻「細咀鷗」係用Canon 1d2n 影,原來係GH1至啱

我加番 Album "細嘴鷗" 同埋幫你 "移動" 左.
多相機的煩惱...不過你可以 edit 番.

你影左咁多相, 淨係你都起碼可以記錄百幾二百種....

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 23:37 發表
thanks

你D雀聲錄音呢?期待中 .... 不如錄隻領角鴞,等我可以學Vivian聽住黎訓覺

部錄音機都未到手....不過應該可以趕得切今個星期日去城門水塘做錄音...你去唔去呀?

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 23:53 發表
你地上堂我可以去架?

公眾地方係人都可以去架啦....佢地又識你..
你唔介意咪做埋助導咯...八點半左右.

原帖由 puppymic 於 2010-3-8 23:56 發表
城門水塘我都好耐無去過,都想去下呀,幾點呀?

佢地八點鐘嚮九龍塘坐旅遊巴出發. 我就諗緊好唔好坐巴士去荃灣再搭小巴 or 的士上去.