返回列表 發帖

Fairbanks 隨影~

[localimg=1024,756]4[/localimg]

評分人數

G...e...m

你做左展品?:u_07
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

回覆 1# 的帖子

我又 jam 番張先

評分人數

之前睇, 無留意到上面原來有一個悲慘的故事。:u_01

回覆 4# 的帖子

你指星野道夫? 我在網上看到他最後拍到的一張相片, 棕熊探頭到他的帳篷, 一面獸色望著鏡頭, 好可怕啊!

回覆 4# 的帖子

已故極地攝影師星野道夫熱愛極地生態,纪錄棕熊生活,可惜死於熊掌下....今次去Fairbanks,除左想睇極光,亦因為星野道夫,我想踏足佢曾居住嘅Fairbanks~

評分人數

G...e...m

我起某d 相片有少少簡介, 之前唔知點解睇唔到, 衣家先發現點0下相片左上角先會顯示出黎~~
G...e...m

原帖由 cam 於 2011-4-16 17:40 發表
你指星野道夫? 我在網上看到他最後拍到的一張相片, 棕熊探頭到他的帳篷, 一面獸色望著鏡頭, 好可怕啊!

:u_01 佢人生最後一張相:

G...e...m

回覆 8# 的帖子

今次我在 fairbanks 住了兩晚 public cabin, 好remote, 無電無燈, 夜晚到屋外影星都驚驚哋!

最後我較咗個 timer shutter, 自動影, 第二朝至收相機!   :icon_rolleyes

回覆 8# 的帖子

唔講都唔知 d 熊咁惡死....  
我地中國既熊貓就溫純好多...

原帖由 Gem 於 2011-4-16 23:02 發表

:u_01 佢人生最後一張相:

So sorry to see this photo!:u_15

回覆 8# & 9# 的帖子

好恐怖!俾我一定唔敢係野外影星
http://blog.yahoo.com/puppymic

回覆 12# 的帖子

幾年前去過阿拉斯加的 national park 露營, 食物要放在獨立的 food locker, 煮食要在特定的 food shether, 所有食物及含香味的用品包括護膚品都不得留在自己的帳篷, 以免棕熊找上門.

那知一個黃昏, 正當大家在 food shether 進食時, 一隻棕熊施施然路過, 望了一眼, 然後就繼續上路, 眾人都嚇得呆了.

後來聽 park ranger 說那裡棕熊不襲擊人, 因為到處都是棕熊喜歡的食物 - blueberry. :icon_razz

回覆 13# 的帖子

嘩!棕熊路過!!!   妳都幾大膽架喎
http://blog.yahoo.com/puppymic

回覆 14# 的帖子

我隔住架車影過一次.