返回列表 發帖
用咁晒電既老爺機來做收音機, 節約能源同環保呀! 大王,
vr2xsc 發表於 2012-3-9 17:39

對 Roger 仔用部 Cambridge 收音機仔推架咋... 好慳電~

廿幾年前全新買入用到依家的 Roger 仔...

apo 發表於 2012-3-9 20:18

呢對要膽機推至靚聲

經過連續兩晚通頂醫治(日間訓覺 /上網搵零件), 部膽機卒之俾我整番好了...

十幾年前時留下之問題:
1) 聽聽下隨時會無啦啦燒 fuse, 膽跳火, 電阻出煙, 燒整流, 燒穩壓...etc... 攪到免得過都唔敢開機.
2) 左邊聲道熄機果陣會 "拍" 一聲.

十幾年後檢查發現:
1) 左聲道 DC 平衡有半邊調唔到目的參數. (將右聲道電子管調換無效, 更換交連電容無效)
2) 左聲道 AC 平衡調唔到目的參數. (將右聲道電子管調換無效,  更換交連電容無效)
3) 右聲道預熱完成後輸出管有跳火現像.

修理項目:
1) 修復損壞之穩壓電源部份.
2) 更換交連電容. (無效,  d PPMF 電容好貴, 買左十幾粒就用左千幾蚊, 依家冇用到, 有同好岩既計平 d )
3) 發現右聲道之跳火是因為有相關及橫放於中間有線路的電阻太貼近下面線路, 溫度高時會產生間歇性短路, 原來 -40V 的抑制栅壓變成 +312V, 所以令輸出管跳火及並引致燒 fuse, 燒零件.
4) 因 item# 3 啟發, 將左聲道前端所有中間有線路通過的電阻全部升起 1-2mm, 開機再檢查左聲道偏壓全部回復正常可調校至目標數據.
5) 將左右聲道全部中間有線路通過的電阻升高. 開機一個小時觀察電壓完全正常.

死人美國佬, 咁複雜既機都做到出黎, 就係焊零件時冇注意到可能產生的問題..攪到一部經典名器要放落床下底十幾年...

跟進:
1) 用高溫漆同佢噴番靚幾隻牛生左綉既鋼片.
2) 出去配番/換晒 d 生左綉既鏍絲.
3) 出去搵下有冇可以將輸出用鑼絲既喇叭接線轉左用蕉插連接.
4) 用訊號產生器及示波器測試高低頻段有冇訊號失真.
5) 試音.

評分人數

• Gem: 專業水準!讚賞 + 2 分
    • puppymic: 技術高超!讚賞 + 2 分

雖然我唔係好知你講乜,不過覺得你好勁呢!
http://blog.yahoo.com/puppymic

唉...開心得太早了..剛剛發現仲有少少問題 (都唔係少事).. 正話噴完油開機, 發覺右聲道一開 volume 就會起震 "叫機".... 好彩我係用 dummy load,  如果接住喇叭就大劑了.. 仲要檢查....

update: 依家熟手好多了.... 原來右聲道輸入級附近隻偏流控制膽有粒電阻 open 瓜左..又要趕出去買零件了...

右聲道換左壞電阻之後冇 "叫機" 聲了... 當然一次過換埋左聲道果粒配對.

熄左燈, 美麗的高壓藍光再現眼前...
再用 "輻射錶" 量過沒有異常, 用得安心...其實呢個錶原本用黎度核輻射.. 度高低週電磁波應該唔係好岩用..

評分人數

繼續...
連接訊號產生器, 觀測高低音頻段輸出訊號正常無事, 接上喇叭..... 用耳試音~
因為訊號產生器得一個輸出, 又搵唔到一開二插, 局住要逐個 channel 量度.

hi 大王
我唔識玩大野,想問問......
訊號產生器 有冇d比初學者用既版本架 ....... 我有d 個人 project 想了解.....
其餘除左上面radiation ..... 之外仲有乜野錶測到聲音,對聲音訊號有反應架 ........

sorr ..... 唔好阻你試機,你試完機得閒先答我喇
能夠同三五知己飲杯咖啡已經好好

回復 24# kai
hi 大王
我唔識玩大野,想問問......
訊號產生器 有冇d比初學者用既版本架 ....... 我有d 個人 project 想了解.....
其餘除左上面radiation ..... 之外仲有乜野錶測到聲音,對聲音訊號有反應架 ........ 唔明你想測乜野聲音 & 聲音反應? 測音壓用分貝表, 測音頻用音頻譜分析儀, 睇訊號放大及失真用音頻訊號產生器+示波器或失真儀, 測好唔好聲用自己對耳....

apo 發表於 2012-3-9 20:18

我果對都係1990年出廠,係最正宗桃木皮版本!

回復  kai
apo 發表於 2012-3-21 22:38

唔該apo san 大王,其實咁既,想了解可唔可以用以上儀器知道最細微既聲音變化, 是男聲,是女聲 ; 甚麼樂器, 甚至誇d講有冇可能經訓練後用眼觀察知道 聲音既內容呢 .......

能夠同三五知己飲杯咖啡已經好好

我果對都係1990年出廠,係最正宗桃木皮版本!
fatpang 發表於 2012-3-21 22:49

我對紅木, 11 ohm. 可惜冇機會借對 15 ohm 黎比較下.

回復 23# apo

毒

好羨慕你地有高級音響玩,我得對Bose喇叭仔咋
http://blog.yahoo.com/puppymic